Yargı'da AYM krizi... Hükümet açıkça müdahale etti...

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu yerel mahkemenin Mehmet Altan, Şahin Alpay kararına ilişkin "AYM kararı vermiştir. Nokta... Bitti... Yapacak bir şey yok." dedi. Başkan Durakoğlu, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın AYM'nin kararını eleştiren son açıklamasına ise "Bu siyasal bir müdahale olur. AYM'nin kararına siyasal bir müdahale de doğru değil." diye tepki gösterdi.
Kapatılan Zaman Gazetesi eski yazarı Şahin Alpay ve gazeteci Mehmet Altan hakkında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği hak ihlali kararının ardından yapılan tahliye talepleri reddedildi. Tahliyeye ilişkin dilekçeleri değerlendiren İstanbul 13'üncü ve 26'ncı Ağır Ceza Mahkemeleri heyetleri iki sanık hakkında da tutukluluğa devam kararı verdi. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ da AYM'nin kararını eleştirdi ve “AYM Altan ve Altay kararlarında temyiz mahkemesi gibi davrandı. Bireysel başvuruları incelerken yasal sınırlarını aşamaz” dedi. Türk yargısında ilk kez yaşanan bu olay hukuk camiasında da şok etkisi yaptı.

“YAPACAK BİR ŞEY YOK… NOKTA…”
Yargıdaki bu son tartışmayı Sözcü’ye değerlendiren İstanbul Barosu Başkanı Avukat Mehmet Durakoğlu da yaşananlara tepki gösterdi.

AYM’nin hak ihlali konusunda verdiği kararın son derece açık ve anlaşılır olduğunu belirten Başkan Durakoğlu “Bu konudaki siyasal hükümler de son derece açıktır. AYM’nin kararları anayasa göre de kuruluş yasasına göre de yürütme dahil bütün organları da bağlayan bir niteliktedir. Bu kararların aleyhine bir şey söylemek mümkün değildir. Bireysel başvuru konusu da çok açık bir biçimde AİHM’deki yorumlara bağlıdır. Anayasanın 89. maddesi de AHİM’in bu kararını iç hukukun önünde tutuyor. AYM’nin kararına göre bir yorum yetkisine sahip olmayan bir ağır ceza mahkemesinin; “Gerekçeli kararı bekleyelim, karar Resmi Gazete’de yayınlansın gibi gerekçeler sunmasını anlayabilmek mümkün değil. AYM’nin verdiği kararın üzerine yorum yapması mümkün değil. AYM kararı vermiştir. Nokta… Bitti… Yapacak bir şey yok. Ağır Ceza Mahkemesi bu noktada ihlali devam ettiremez.” diye konuştu.

“BEKİR BOZDAĞ’IN AÇIKLAMASI YARGIYA MÜDAHALEDİR”
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın AYM’nin kararını eleştiren son açıklamasına da tepki gösteren Başkan Durakoğlu “Bu siyasal bir müdahale olur. AYM’nin kararına siyasal bir müdahale de doğru değil.
Bu hukuki bir değerlendirme olarak kabul edilemez. Böyle olursa AİHM’in hiçbir hükmü yok demektir. Bu açıklamaysa Anayasanın 90. maddesi de ihlal edilmiş olur. Siyaset yorum yapamaz” diye konuştu.
12 Ocak 2018 11:19
DİĞER HABERLER