‘Tek adam’ rejimine doğru bir adım daha ... Valiler de Saray’a bağlanıyor

Türkiye 2019’daki Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ‘tek adam’ rejimine resmen geçmiş olacak.


 
Fiili olarak birçok kurum Cumhurbaşkanlığına bağlı görüntü çizse de henüz tam anlamıyla tek elden yönetim uygulanmış değil.

Ancak Türkiye gazetesinin haberi bu yönde bir adımın planlarının yapıldığına işaret.

Yücel Kayaoğlu imzasıyla yayımlanan habere göre, Merkez Valisi uygulaması artık sona erdirilecek.

Yeni düzenleme ile TÜİK ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü de tek çatı altında alınacak.

Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine uyum kapsamında hazırlandığı söylenen düzenleme kapsamında Başbakanlığa bağlı tüm kurum ve kuruluşların da Cumhurbaşkanlığına bağlanacağı ifade ediliyor.

Buna göre, Başbakan ve Başbakan Yardımcılarına bağlı çok sayıda kurumun bazılarının lağvedilecek. Bazıları ise doğrudan Cumhurbaşkanlığına veya ilgilerine göre icracı bakanlıklara bağlanacak.

Kapatılıp-kapatılmamasının tartışıldığı kurumlar arasında Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığının da bulunduğu söyleniyor.

Ayrıca şu anda başbakan yardımcılıklarına bağlı olan TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı gibi kurumların ise birleştirilerek Dışişleri Bakanlığı bünyesinde yapılandırılabileceğini belirtiliyor.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, durumu “Cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturulacak bürokratik mekanizmaların, yeni bir vesayet üretmesine izin vermeyeceğini” söyleyerek özetliyor. 
16 Nisan 2018 16:26
DİĞER HABERLER