Yeni Zelanda'da iki camiye silahlı saldırı: 50 ölü, 20 yaralı

Yeni Zelanda'da iki camiye Cuma namazı vaktinde silahlı saldırı düzenlendi. Başbakan Jacinda Ardern menfur saldırıda 40 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Daha sonra yapılan açıklamalarda ölü sayısı 50'ye yükseldi. Yaralı kurtulan 20 kişi tedavi altında. Saldırganlardan biri olduğu belirtilen ve İskoç bir aileden gelen ve Avustralya'da doğan Brenton Tarrant'ın 28 yaşında olduğu tahmin ediliyor. Tarrant'ın saldırıyı YouTube kanalından canlı olarak yayınladığı ortaya çıkı. Saldırıyı 2 yıl önce planlayan Tarrant katliam öncesinde Twitter hesabından bir manifesto yayınlamış. Tarrant, manifestosunda 2011 yılında Norveç'te 77 kişiyi öldüren Anders Breivik'ten ilham aldığını yazmış.

Yeni Zelanda’nın Christchurch şehir merkezinde El-Noor Camii ile Linwood Camii'ne 15 Mart Cuma günü yerel saatle 13:30 civarında silahlı saldırı düzenlendi. 

Saldırının cuma namazı esnasında meydana geldiği kaydedildi. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, saldırıda 40 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. 20 kişinin yaralandığı ifade edilirken polis kaynakları ölü sayısının 50'ye yükseldiğini duyurdu. 

Tedavileri süren yaralılar arasında durumu ağır olanlar var. 

Yeni Zelanda polisi, saldırıların ardından 3’ü erkek biri kadın 4 kişinin yakalandığını açıkladı. 

İBADET EDEN İNSANLARA CANİCE SALDIRDI

AP saldırgana ait bir fotoğraf ve video yayımladı. Videodan elde edilen görüntüde, saldırgan bir yandan aracını sürerken, yolcu koltuğunda 3 silah görülüyor. 

Saldırgan Brenton Tarrant'ın saldırı esnasında YouTube kanalından canlı olarak yayınladığı görüntülerde yolcu koltuğunda 3 yarı otomatik silah görünüyor. Silahların üzerine daha önce dünyanın farklı bölgelerinde Müslümanlara saldırı düzenleyenlerin isimleri yazılmış. 

SALDIRIYI SOSYAL MEDYADAN CANLI YAYINLADI

Saldırganın saldırı anını sosyal medyadan canlı olarak yayınladığı ortaya çıktı.

Saldırıyı bilgisayar oyunlarına benzer şekilde gerçekleştirdiği gözlenen saldırganın, saldırı esnasında silahın şarjörünü birçok kez değiştirdiği görülüyor. Aracından inen saldırgan caminin kapısından girer girmez ateş etmeye başlıyor.

Yeni Zelanda'da camiye saldırıyı gerçekleştiren saldırganın, kendi YouTube sayfasından 70 sayfalık bir manifesto yayınlandığı ortaya çıktı. 

SİLAHLARIN ÜZERİNDE MÜSLÜMANLARA SALDIRANLARIN İSİMLERİ VAR

Saldırganlardan birinin İskoç bir aileden gelen ve Avustralya'da doğan Brenton Tarrant olduğu bildirildi. Tarrant'ın 28 yaşında olduğu tahmin ediliyor. 5 silahla birlikte yolculuk yapan saldırgan, bir yandan da müzik dinlerken görülüyor.

Saldırganın akıl sağlığının yerinde olmadığı yönünde yorumlar da yapılıyor. Silahların üzerinde daha önce dünyanın başka bölgelerinde Müslümanlara saldırı düzenleyenlerin isimleri yer alıyor.

Saldırıyı 2 yıl önce planlayan Tarrant, katliam öncesinde Twitter hesabından bir manifesto yayınlamış. Tarrant, manifestosunda 2011 yılında Norveç'te 77 kişiyi öldüren Anders Breivik'ten ilham aldığını yazmış.

MANİFESTOSUNDA TÜRKLERİ DE TEHDİT ETMİŞ: AVRUPA'YA GELİRSENİZ SİZİ DE ÖLDÜRECEĞİZ

Tarrant'ın manifestosunda Türklerle ilgili bir bölüm de yer alıyor.

"Türklere" başlığının yer aldığı bölümde şu ifadelere yer verilmiş:

"Topraklarınızda huzur içinde yaşayabilirsiniz, size zarar gelmeyecek. Boğaz'ın Doğu yakasında.

Ama Boğaz'ın Batı yakasında bir yerde yaşamayı denerseniz, Avrupa'ya gelirseniz sizi öldüreceğiz. 

Konstantinopolis'e gelir, tüm cami ve minareleri yıkarız. Ayasofya minarelerden kurtulacak ve Konstantinapol hak edildiği gibi tekrar Hristiyan şehri olacak."

Saldırganlar Yeni Zelanda'nın Christchurch şehrinde El-Noor Camii ile Linwood Camii'nde cuma namazını eda eden masum insanları hunharca katletti. 

BANGLADEŞ KRİKET TAKIMI DA CAMİDEYDİ
 
İlk gelen bilgilere göre El-Noor Camii'ni hedef alan saldırıda 6 kişi hayatını kaybetti, yaralanan 12 kişi hastaneye kaldırıldı.

Kriket şampiyonası için Yeni Zelanda'ya gelen Bangladeş Kriket Takımı oyuncuları cuma namazını eda etmek için Hagley Park yakınındaki camiye gelmişti. 

Camide ibadet ettikleri esnada silahlı saldırı meydana geldiği kaydedildi. Oyuncuların silah sesleri üzerine caminin diğer tarafından parka doğru koştuğu bildirildi. 

Aynı saatlerde bir başka camiye daha saldırı düzenlendiği iddia edildi.
Saldırgan Cuma namazı için El-Noor Camii'nin içinde bulunan 200'e yakın insana rastgele ateş açtı ve kaçtı. 

CHRISTCHURCH ŞEHİR MERKEZİNDE KIRMIZI ALARM

Polis, Christchurch şehir merkezindeki insanların evlerinden dışarı çıkmamaları gerektiğini ve tüm okulların kapatıldığını duyurdu. 

Resmi kaynaklar hayatını kaybeden olup olmadığına dair şu ana kadar herhangi bir açıklama yapmadı. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, dört kişinin gözaltında olduğunu belirterek, "Bugün ülkemizin en karanlık günlerinden biri." dedi. 

"SİYAH GİYİMLİ BİR ADAM CAMİYE GİRDİ VE ATEŞ ETTİ"
 
Bir görgü tanığının ifadelerine göre, iki camiye yönelik silahlı saldırıda çok sayıda insanın öldürüldüğü ve yaralıların olduğu bilgisi paylaşıldı. 

Camilerden birini hedef alan saldırıyı gördüğünü belirten Len Peneha, üzerinde askeri üniformayı andıran bir kıyafet olan siyah gözlüklü bir adamın El-Noor Camii'ne girdiğini, çok sayıda insanı öldürdükten sonra kaçtığını söyledi. 

Peneha, saldırıdan sağ kurtulanların camiden hızla uzaklaştığını ve polisin saldırı mahallini güvenlik çemberine aldığını aktardı.

Başka bir kişi, birden fazla saldırganın makineli tüfeklerle camide bulunanların üzerine ateş açtığını aktardı. Camide ibadet için 200'e yakın kişinin bulunduğu tahmin ediliyor.  

Saldırıyı duyanlar camideki yakınlarından haber almaya çalışıyor. Polis saldırı mahallini güvenlik çemberine aldı.

LINWOOD CAMİİ DE HEDEF OLDU

Silahlı saldırıya hedef olan Linwood Mescidi'nde yaklaşık 150 kişiyle dua ettiklerini belirten Azam Ali, o esnada bir kişinin içeri girip rastgele ateş açtığını ve saldırıda 13 kişinin yaralandığını söyledi.

Ali, “Herkes içeriden dışarıya koştu ve hepsi kanlar içindeydi. Ayağa kalktığımızda etrafta vurulan insanların olduğunu gördük." dedi. 

Ali, "Christchurch'te yirmi beş yıldan fazla bir süredir yaşıyorum. Böyle bir şey görmedim. Bu doğru değil, bu Christchurch değil. Gün geçtikçe çok fazla ırkçılık var ve tehditlere maruz kalıyoruz." diye konuştu.

Saldırıdan sağ kurtulanlar polis nezaretinde bölgeden uzaklaştırıldı.   

"30 KİŞİNİ VURULDUĞU SÖYLENİYOR"

Hagley Park'ın yanındaki Mescid Al Noor Camii'ne yakın bir çocuk bakım merkezinde öğretmen, "Bir öğrenci velim, kayınpederinin bacaklarında vurulduğunu söyledi." bilgisini verdi.

Caminin yakınındaki bir çocuk bakım merkezinde çalışan Maysoon Salama, yaklaşık 30 kişinin vurulduğunu ve yaralandığını, birden fazla silahlı saldırgan olduğunu, saldırganlardan birinin kaçtığını ve polis tarafından kovalandığını duyduğunu söyledi.

POLİS TWITTER ÜZERİNDEN AÇIKLAMA YAPTI

Yeni Zelanda Polisi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Aktif bir tetikçi ile ChristChurch’te ciddi ve gelişen bir durum yaşanıyor. Polis durumu yönetme konusunda tüm kabiliyetiyle cevap veriyor, ancak risk ortamı hâlâ son derecede yüksek. Polis, ChristChurch’te oturanların sokaklardan uzaklaşmalarını ve bir sonraki duyuruya kadar içeride durmalarını tavsiye ediyor. Christchurch okulları bir sonraki duyuruya kadar kilitlenecek." ifadelerine yer verdi.


Teröristin şarjörlerin üzerine 2'nci Viyana Kuşatması'nın tarihi olan 1683 tarihi ve Viyana'nı İngilizce ismi olan "Vienna" ibaresi yazması dikkati çekti. Makineli tüfeklerin üzerinde ismi yazan Antonio Bragadin, Osmanlı'da esir aldıkları bütün Türkleri öldüren, ardından Lala Mustafa Paşa'nın emriyle derisi yüzülerek ağaca asılan Venedikli bir komutan.
 
ÇEKNİK ŞARKILARI DİNLEYEREK SALDIRMIŞTI, O ÜLKE AÇIKLAMA YAPTI

Sırbistan Dışişleri Bakanı İvica Dacic, terör saldırısını gerçekleştiren teröristin camiye giderken arabada Sırpça Çetnik şarkıları dinlemesi ve silahının üzerinde Sırp tarihi figürlerin isimlerinin bulunmasına dair açıklama yaptı. 
Dacic, "Sırbistan'ın terör saldırısıyla hiçbir alakası yoktur." dedi.

15 Mart 2019 06:25
DİĞER HABERLER