Saray, tüm itirazlarına rağmen her gün yeni bir ‘cephe’ açıyor

Fırat Kalkanı Operasyonu ile sınır ötesi operasyona başlayan Türkiye, Suriye ve Irak’ta cephe genişletmekte kararlı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “El Bab’ı DAEŞ terk edecek, ondan sonra Mınbiç ve Rakka’ya yöneleceğiz” dedi. ABD, Rakka operasyonunun YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile yapılacağını açıklarken Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı telefon görüşmesinde “PYD/ YPG’ye ihtiyacınız yok, gelin Rakka’dan DAEŞ’i beraber atalım” dedi.

Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre Erdoğan ve Obama arasındaki telefon görüşmesinin ardından Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Obama’nın, yerel Suriyeli güçlerin IŞİD ile mücadelesini takdirle karşıladığı belirtilerek “Başkan Obama, söz konusu başarının devamını sağlamak ve Suriye’de IŞİD’e kesintisiz baskı uygulayarak ABD, Türkiye ve diğer ülkelere yönelik tehditleri azaltmak amacıyla ABD ile Türkiye arasında yakın koordinasyona ihtiyaç duyulduğunu vurgulamıştır” denildi. Görüşmeye ilişkin Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada ise “DAEŞ ile mücadele konusunda önümüzdeki aşamaların nasıl olacağınının ele alındığı” belirtildi. Erdoğan, Obama ile yaptığı telefon görüşmesini dün gazi ve şehit yakınlarını anma töreninde şu sözlerle anlattı: “Şimdi El Bab’a yürüyoruz. Çünkü El Bab onların önemli bir merkezi. El Bab’ı da onlar terk edecekler, ondan sonra Mınbiç’e, Rakka’ya yöneleceğiz. Dün akşam Sayın Obama ile uzun uzadıya görüşmemiz oldu ve bu görüşmelerimiz ile de bu tür adımları atacağımızı kendileriyle de paylaştık. Ve şunu da söyleyeyim; PYD, YPG gibi terör örgütlerine bizim ihtiyacımız yok Rakka’da. PYD, PKK aynıdır. Biz dedik ki ‘Gelin sizle beraber Rakka’dan DEAŞ’ı atalım, bunu biz sizinle beraber hallederiz, bu gücümüz var.’ Bunlar nedir ya, basit bir terör örgütü bunların hepsi aynı. Suriye ve Irak’ta, aynen şu anda Kerkük’te, Musul’da, Tel Afer’de, Sincar’da bu mücadeleyi yine sürdüreceğiz. Niye? Sincar yeni bir Kandil olma yolunda. Onun için biz Sincar’a müsaade edemeyiz. Çünkü orada PKK var.”

Obama da devrede

Türkiye’nin Musul operasyonuna katılmak isteği üzerine Bağdat-Ankara arasında devam eden diyalog arayışları Brüksel’de ABD ve Türkiye’nin savunma bakanları arasında sürerken devreye Obama da girdi. Saray’ın, Obama-Erdoğan görüşmesine dair açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Obama, Türkiye’nin DEAŞ karşıtı koalisyona katılımının uygun seviyede ve biçimde katılımı konusunda Türkiye ve Irak arasında devam eden diyalog sürecini memnuniyetle karşıladığını belirtmiştir. İki lider, Irak’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklediklerini teyit etmişlerdir.”

Görüşmede, PKK’nın Sincar’daki varlığı da ele alındı. İki lider PKK’nın, Kuzey Irak’ta PKK’nın barınmasına müsaade edilmemesinde mutabık kaldı.

28 Ekim 2016 10:42
DİĞER HABERLER