Rahmi Koç’tan “döviz” mesajı

Türkiye'nin en büyük holdingi Koç'un Şeref Başkanı Rahmi Koç, 2018'de kur şoku ile başlayan krizin şirketlerin bilançolarını tahrip ettiğini belirtti. "Finansal piyasalarda ağustos ayında yaşanan çalkantı ve sonrasında ortaya çıkan nakit sıkışıklığı, şirketler kesiminin bilançolarını olumsuz etkiledi.” diyen Koç krizden güçlenerek nasıl çıktıklarının ipuçlarını da verdi.

Dolar ve euro bir günde 40 kuruş birden artınca gözler yeniden şirketlerin döviz borçlarına çevrildi. 

Türkiye’nin en büyük holdingi Koç’un Şeref Başkanı Rahmi Koç döviz yükseldikçe şirketlerin özkaynak tahribatına uğradığını kaydetti. Özellikle borçlu şirketlerin daha fazla zarar gördüğünü vurguladı. 

55'İNCİ GENEL KURUL'A KATILDI

Rahmi Koç, Koç Holding’in 55’inci Genel Kurulu için hazırlanan faaliyet raporunda dünya ve Türkiye ekonomisine dair tespitlerde bulundu.

89 yaşına giren Rahmi Koç, holdingin 55'inci Genel Kurulu'nda sık sık not aldı. Bu esnada küçük oğlu Ali Koç dosyayı tutarak kendisine destek sağladı.
 
NAKİT SIKIŞIKLIĞINI HER ŞİRKET HİSSETTİ

2018 yılında Türkiye ekonomisinin birbiriyle taban tabana zıt iki dönem geçirdiğini belirten Koç, “Finansal piyasalarda ağustos ayında yaşanan çalkantı ve sonrasında ortaya çıkan nakit sıkışıklığı, şirketler kesiminin bilançolarını olumsuz etkiledi.” dedi. 

Koç, özellikle bazı şirketlerin imkânlarının ötesinde borç yükünün altına girmesi ve söz konusu borçların önemli bir kısmının yabancı para cinsinden olması sebebiyle döviz artışından zarar gördüğünün altını çizdi.  

KUR ARTIŞININ TAHRİBATI ÇOK AĞIR

“Kurlardaki artış bilançolar üzerindeki tahribatı ağırlaştırdı.” ifadelerini kullanan Koç, büyümenin 2009'dan beri en düşük seviyeye gerilediğini vurguladı. 

Çalkantılı geçen 2018 yılını 90 yılı aşan tecrübeleri ve sağlam altyapıları sayesinde aşabildiklerini söyledi. 

İŞTE KRİZDE DÖRT ALTIN KURAL

Koç kriz reçetelerini ise şöyle özetledi: “Çeşitlendirilmiş portföy yapımız, döviz kazandırıcı faaliyetlerimiz, titizlikle sürdürdüğümüz risk politikalarımız ve etkin yönetimimiz sayesinde mali yapımızı muhafaza ettik.”

Satış hasılatı, istihdam, üretim, ihracat ve piyasa değeri gibi pek çok kalemde Türkiye'nin 1 numarası Koç Holding'in 55'inci Genel Kurulu İstanbul Nakkaştepe'de holding merkezinde yapıldı.

DÜNYADA İLK 500 ARASINDA 

Faaliyet Raporu'nda Yönetim Kurulu'nun 2018 yılına dair değerlendirmesi de yer aldı.

Buna göre, Koç Holding, Fortune'un “Dünyanın En Büyük 500 Şirketi” sıralamasında Türkiye’den yer alan tek şirket.

Forbes dergisinin yayımladığı “Dünyanın En İyi İşverenleri” listesinde ilk 100'e Türkiye'den giren tek şirket oldu.

2018 yılında Koç Holding'in kombine gelirleri yüzde 41 artış ile 306,3 milyar TL’ye yükseldi.

Kombine faaliyet kârı yüzde 46 artış ile 23,6 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Konsolide net kârı ise yüzde 13 yükselerek 5,5 milyar TL'ye ulaştı.

Rahmi Koç'un kız kardeşi Semahat Arsel (solda), diğer kız kardeşi Suna Kıraç'ın kızı İpek Kıraç (soldan 2'nci) ve 21 Ocak 2016'da hayatını kaybeden Mustafa Koç'un eşi Caroline Koç büyük hissedarlar olarak Genel Kurul'da hazır bulundu.

100 TL AR-GE HARCAMASININ 11 LİRASI KOÇ’TAN

1,8 milyar TL Ar-Ge yatırımı yapan Koç Topluluğu, Türkiye'de özel sektör Ar-Ge yatırımlarının yaklaşık yüzde 11'ini tek başına teşkil etti.

TÜPRAŞ dâhil yabancı para ve yabancı paraya endeksli gelirler, toplam kombine gelirlerin yaklaşık yüzde 55'ini oluşturdu. 

2018 yıl sonu itibarıyla Koç Holding 36 milyar TL piyasa değerine sahiptir. Koç Holding hissesinin halka açık kısmındaki yabancı payı 2018 yıl sonu itibarıyla yüzde 84 seviyesinde. 

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç (soldan 2'nci) ve Koç Holding CEO'su Levent Çakıroğlu (sol başta) Divan Başkanlığı'nda görev aldı. 2018 hesapları ibra edilirken 2019 yatırım kararları onaylandı. 

Koç Holding 55'inci Olağan Genel Kurul Toplantısı sonucunda seçilen yönetim kurulu şu isimlerden teşekkül etti:

-Rahmi M. Koç (Şeref Başkanı)

-Ömer M. Koç (Yönetim Kurulu Başkanı)

-Ali Y. Koç (Başkan Vekili)

-Semahat S. Arsel (Üye)

-Caroline N. Koç (Üye)

-İpek Kıraç (Üye)

-Levent Çakıroğlu (Üye)

-Prof. Dr. John H. McArthur (Üye)

-Prof. Dr. Heinrich V. Pierer (Üye)

-Dr. Kwok King Victor Fung (Üye)

-Mustafa Kemal Olgaç (Bağımsız Üye)

-Jacques Albert Nasser (Bağımsız Üye)

-Anne Lauvergeon (Bağımsız Üye)

-Ömer Dinçkök (Bağımsız Üye)

-Emily K. Rafferty (Bağımsız Üye)


23 Mart 2019 17:51
DİĞER HABERLER