Nazarbayev istifa etti, yerine Tokayev geçiyor

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev istifa etti. Senato Başkanı Kasım Jomart Tokayev yarın yemin ederek cumhurbaşkanlığı görevini devralacak. Tokayev bu görevvi seçimlerin yapılacağı 2020'ye kadar yürütecek.

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev istifa etti. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev 28 yıldır ülkeyi yönetiyordu. 

Kazak liderin sözcüsü, Nazarbayev'in görevi yeni cumhurbaşkanı seçilene kadar sürdüreceğini bildirdi.

Nazarbayev, ülkenin Güvenlik Konseyi Başkanlığı'nı ve en büyük siyasi parti olan 'Nur Otan'ın başkanlığını yürütmeye devam edecek.

Nazarbayev. TV'de halka açık yaptığı konuşmada istifası hakkında, "Devlet başkanı olarak elimdeki güçlerimden vazgeçme kararı aldım." ifadelerini kullandı.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı görevini Nazarbayev'den devralacak olan Tokayev, 2020'ye kadar görev yapacak. 

YENİ CUMHURBAŞKANI TOKAYEV OLACAK 

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, kalan görev süresi bitene kadar cumhurbaşkanlığı yetkisinin Senato Başkanı Kasım Jomart Tokayev'e devredileceğini, yeni cumhurbaşkanının yemin töreninin yarın parlamentoda yapılacağını söyledi. 

Nazarbayev, konuşmasının ardından 20 Mart tarihi itibarıyla cumhurbaşkanı yetkisini feshetme kararını aldığına dair kararnameyi imzaladı. 

Parlamentoda yarın yemin ederek cumhurbaşkanlığı görevini Nazarbayev'den devralacak olan Tokayev, 2020'ye kadar görev yapacak. 

BAŞKANLIK SİSTEMİNE SON VERMİŞTİ

Ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1991 yılından bu yana cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan 79 yaşındaki Nursultan Nazarbayev, 2017 yılında başkanlık sistemine son verdi ve bazı yetkilerini parlamento ve hükümete devretti.

Orta Asya'nın en büyük ekonomisi olarak bilinen 18 milyon nüfuslu Kazakistan zengin petrol, uranyum, demir ve altın rezervlerine sahip.

NURSULTAN NAZARBAYEV KİMDİR?

6 Temmuz 1940 tarihinde Almatı Qaskelen ilçesi Şamalğan köyünde doğan Nazarbayev Mühendis metalurji uzmanı olarak iş hayatına atıldı. 

Daha sonra siyasete atılan Kazak lider 1 Aralık 1991'de Nazarbayev oyların yüzde 98,7’sini alarak bağımsız Kazakistan’ın halk tarafından seçilen ilk devlet başkanı oldu ve o günden bu yana devlet başkanlığı görevini yürüttü.

Dünya Türkleri Asamblesi tarafından 2010 yılında Nobel Barış Ödülüne aday gösterilen Nazarbayev evli ve üç çocuk babasıdır.

UÇAK KRİZİNDE ARABULUCU OLDU 

24 Kasım 2015’teki uçak krizinin ardından gerilen Türk-Rus ilişkileri için de Nazarbayev devreye girmişti. Haziran sonunda Erdoğan’dan Putin’e giden mektubun yazılması ve kabul edilmesi sürecinde rol oynadı.

Türkiye ve Rusya’yla iyi ilişkileri olan Nazarbayev, radikal hareketlere duyduğu kaygıdan dolayı Suriye savaşının da bölgeye sıçramadan çözülmesini istiyordu. 

İran ile de İslam Devrimi sonrasında iyi ilişkileri geliştiren Nazarbayev bu üç ülkenin liderliğinde yapılan Suriye görüşmeleri için tarafları Astana’ya davet etmişti. 

19 Mart 2019 16:17
DİĞER HABERLER