Merkez Bankası panikatak!

Merkez Bankası (TCMB), Türk Lirası'nın en fazla değer kaybettiği 22 Mart'ta gün boyu olup biteni seyretti. Dolar 5,46 TL'den 5,84 TL'ye, euro 6,15 TL'den 6,58 TL'ye kadar yükseldi. Gündüz sessiz kalan TCMB, piyasa kapalı iken bankaların haftalık repo faizine göre yüzde 1,5 daha yüksek olan gecelik fonlama mekanizmasına yönlendirildiğini açıkladı. İktisatçılar, piyasada "doların tırmanacağı" iddiasının fiilen tescil edildiği bir dönemde dolaylı adımlarla, örtülü faiz artışıyla tansiyonun düşürülemeyeceğini dikkat çekiyor.

SAMANYOLUHABER- Türk Lirası (TL), 22 Mart Cuma günü dolar ve euro karşısında yüzde 5’ten fazla değer kaybetti. Güne 5,46 TL’den başlayan dolar öğle saatlerinde 5,58 TL’yi gördü. 

Gün sonunda ise 5,84 TL’ye kadar yükselen dolar 23 Mart’ta Türkiye saati ile 03:00’te 5,77 TL’den satılıyor. Euro da 6,52 TL’ye tırmandı. 

Türk Lirası en fazla değer kaybettiği günlerden birini daha yaşadı. 5,46 TL'den güne başlayan dolar 5,84 TL'ye kadar yükseldi. 

DOLAR 5,84 TL'YE YÜKSELİNCE ZIMNÎ ARTIŞ YAPTI

2018 yılı ağustos ayındaki kur şokundan sonraki en hızlı yükselişi sürerken Merkez Bankası (TCMB) sessiz kalmayı tercih etti. Gün içinde yatırımcılar TCMB’nin nasıl bir tavır alacağına dair bir beyanat bekledi. 

TCMB gece yarısı bir karar aldı. Haftalık repo ihaleleri durdurulurken gecelik borçlanma yöntemi ile bankaların taleplerine cevap verilecek.  

Böylece piyasaya daha az Türk Lirası verip TL'nin dolar karşısında değerlenmesini sağlamayı hedefliyor. 

FAİZ YÜZDE 25,50 OLDU

Merkez Bankası bu hamlesi ile yüzde 24 faiz yerine piyasayı yüzde 25,50'den borçlanmaya yönlendirdi. Böylece 155 baz puan (yüzde 1,5) zımnî faiz artışına imza atılmış oldu. 

TCMB mevcut durumda haftalık vadede 93 milyar TL repo fonlaması yapıyordu. 

Gelecek haftadan itibaren yüzde 24 seviyesinden yapılan bu fonlama yerine, piyasalar da TCMB’nin borç verme faizi olan yüzde 25,50’den repo fonlaması sağlanabilecek.

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte'ye göre Merkez Bankası'nın örtülü faiz artırımı doları düşürmeye yetmeyecek.

“ÖRTÜLÜ BİR FAİZ ARTIRIMI”

TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte, TCMB’nin piyasaya örtülü bir faiz artırımıyla müdahale ettiğini belirtti.

Ökte, “Bugün lirada yaşanan 2'ye 1 negatif ayrışma (JPM gelişen ülke kurlar endeksi dolara karşı yüzde 1,1 satılırken, lira yüzde 2,2 satıldı) vardı. Çünkü gelen dolar talebinin sadece yabancı kurumsal tahvil satışlarından değil, yerli yatırımcından da kaynaklandığını görüyorduk.” dedi. 

DOLAR DURDURMAK İÇİN ETKİLİ OLMAZ

Türkiye'ye dair risk algısının arttığına işaret eden Ökte, şu anki fiyatlamalarda TL likiditesinin sıkıştırılmasının ve liranın açığa satılmasının daha maliyetli hale getirilmesinin dolar/TL üzerinde etkili olmayacağını söyledi. 

Ökte, “TCMB rezervlerinin 2 haftada 6 milyar dolar erimesi ve jeopolitik risklerinde lira fiyatlamasına girdiğini görmek zor değil.” ifadelerini kullandı.

23 Mart 2019 03:21
DİĞER HABERLER