Mağdur KHK'sı geliyor

AKP hükümet, 1 milyon mağdur gerçeği ile yavaş yavaş yüzleşiyor. Kamudan atılan on binlere yargıyla dönüş imkânı getiriliyor.

Cadı avıyla ihraç edilenlere yargı yoluyla dönme imkanı 

Hükümet 15 Temmuz sonrası başlattığı cadı avı sonrası yüz binden fazla kamu görevlisini ihraç etmiş 40 bine yakın kişiyse tutuklanmıştı.

İç hukuk yolları tükendiği için uluslararası arenada hak arayan o mağdurlar AKP'yi yeni bir KHK yapmak zorunda bırakıyor. 

Hazırlıkları sürdürülen KHK ile kamudan atılanlara “yargı yolu” açılacak. 

Böylece AB ile gerilimin azaltılması ve AİHM’ye başvuruların önüne geçilmesi amaçlanıyor.

FORMÜL ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

Habertürk'ün haberine göre hükümet yetkilileri, söz konusu maddenin nasıl düzenleneceğine ilişkin olarak, “Hukukçular madde üzerinde çalışıyor. İşin özü, kamudan atılanlara ve idari yaptırım uygulanan müteahhitlere ‘yargı yolu’nun açılmasıdır. Madde, bunu düzenleyecek” açıklamasında bulundu. 

Yetkililer, bazı askerler, polisler, yargı mensupları ve eski kamu personeli hakkında devam eden yargı sürecine vurgu yaparak, “Çıkarılacak KHK, yargı süreçlerini etkilemeyecek” diye konuştu.

DÜZENLEMENİN İKİ AMACI

– AB İLE GERİLİM AZALACAK: Hükümet, OHAL döneminde KHK’larla atılan adımlar nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ile örtülü ya da açık gerilim yaşıyor. Bu düzenleme ile birlikte AB ile yaşanan gerilimin de azalacağı öngörülüyor.

– AİHM'İN VERECEĞİ MİLYAR DOLARLIK TAZMİNAT KARARLARINI ENGELLEMEK: KHK’larla hakkında işlem yapılan eski kamu personeli ve bazı müteahhitler, iç hukuk yolu kapalı olduğu için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmaya hazırlanıyor. Hükümet, yeni çıkarılacak KHK ile iç hukuk yollarını işleterek, AİHM başvurularının da önünü kesmeyi ve bu konuda olumsuzluk yaşanmasının önüne geçmeyi hedefliyor.

Anayasa Mahkemesi KHK'larla ilgili CHP'nin talebini reddederek iç hukuk yolunu kapamıştı. Yeni KHK'nın mağdurların uluslararası hukuktaki hak arayışının önüne geçmek için kullanıp kullanmayacağını uygulama gösterecek.

26 Ekim 2016 10:56
DİĞER HABERLER