'Karar emsal olabilir, bütün gazeteciler serbest kalabilir'

Anayasa Mahkemesi, tutuklu gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan’ın bireysel başvurusunda hak ihlali kararı vererek oy çokluğuyla tahliyelerine hükmederken kararın neredeyse bütün tutuklu gazeteciler için emsal niteliğinde olabileceği belirtiliyor.
Şahin Alpay ve Altan kardeşlerin AYM başvurularını yapan avukat Veysel Ok, “Kararın içeriğini görmedim ama umarım karar içeriği içtihat niteliğinde yazılmış ve tüm gazeteciler için kullanılır niteliktedir.” dedi. AYM kararının tüm mahkemeler ve idari kurumlar için bağlayıcı olduğunu belirten Ok, kararla mahkemeye başvurduktan sonra bugün tahliyelerin gerçekleşmesini beklediklerini de söyledi.

Diğer yandan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak sosyal medya hesabından, “AYM kararının AİHM başvurularının önünü almak için bir manevra olmadığına inanmamız için derhal tüm gazeteciler hakkında karar verdiğini görmemiz lazım.” ifadelerini kullandı.
 
Artı Gerçek’tin haberine göre, Altan kardeşler için yapılan AYM başvurusunun 15 Temmuz sonrası yapılan ilk başvuru olduğunu hatırlatan Ok, şunları söyledi:

“Ağustos ayında yapmıştım. Bu anlamda bir yıllık tutukluktan sonra AYM’nin gündeme alıp ‘ihlal’ kararı vermesi gazetecilik açısından önemli bir karar. İfade özgürlüğü açısındansa gecikmiş bir karar. Bir yıllık tutukluluğun haksız yere olduğu tescil edildi.”

OK: DİĞER TUTUKLU GAZETECİLER İÇİN DE EMSAL OLUR

Kararın, diğer tutuklu gazeteciler ve Ahmet Altan için de emsal teşkil edip edemeyeceği sorusunaysa Ok şu yanıtı verdi:

“Kararın içeriğini görmedim ama umarım karar içeriği içtihat niteliğinde yazılmış ve tüm gazeteciler için kullanılır niteliktedir. Emsal teşkil etmesi için kararın içeriğini görmeliyiz. Eğer ‘haberden tutuklama olmaz’ ifadesi yer alıyorsa yalnız Altan değil, tüm tutuklu gazeteciler için emsal olur. Böylece haksız yere tutulan tüm gazetecilerin serbestliğinin önü açılır, Türkiye’de ifade özgürlüğü yerine getirilebilir.”

Fikret İkiz: Umutluyuz

Cumhuriyet Davası avukatlarından Fikret İlkiz de AYM kararını için şunları söyledi: “Tek cümle söyleyeceğim… Anayasa Mahkemesi kararı her zaman, herkes için emsaldir. Tüm gazeteciler için umutluyuz şu anda. Açık bir hak ihlali vardı. Hak yerini buldu.”

Avukat Orhan Kemal Cengiz: AYM kendi prestijini kurtarmaya yönelik adım attı

Karara ilişkin T24’e değerlendirmede bulunan avukat Orhan Kemal Cengiz, Ahmet ve Mehmet Altan için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yapılan başvurunun da karar aşamasına geldiğini belirterek, “AYM bir anlamda kendi prestijini kurtarmaya yönelik bir adım atmış oldu. AİHM’den çok ağır mahkumiyetler bekliyordum” ifadesini kullandı.

Orhan Kemal Cengiz’ konuya ilişkin şunları söyledi:

“Ahmet ve Mehmet Altan’ın başvurusunu gerçekleştirmiştim ve her ikisi için de karar alınmasını bekliyordum. Aynı zamanda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de (AİHM) başvurmuştum. AİHM’de de bu dava son aşamasına gelmişti. Orada da hükümet cevaplarını verdi, biz karşı cevaplarımızı verdi. AYM bir anlamda kendi prestijini kurtarmaya yönelik bir adım atmış oldu. AİHM’den çok ağır mahkumiyetler bekliyordum çünkü. Gecikmiş bir karar, keşke çok daha önce verilebilseydi. Çünkü hukuka aykırılıklar çok açıktı bu davada.”
11 Ocak 2018 21:37
DİĞER HABERLER