İsrail İran'da askeri operasyonda bulundu iddiası

ABD medyası, İsrail'in İran'a "sınırlı bir saldırı" gerçekleştirdiğini iddia etti. Tahran ise bunu yalanlayarak, İsfahan'daki patlamaların, hava savunma sistemlerinin faaliyetinden kaynaklandığını duyurdu.

ABD'de yayın yapan birçok televizyon kanalı İsrail'in gece saatlerinde İran'a hava saldırısı gerçekleştirdiğini öne sürdü. ABC News, MSNBC, Fox News ve bazı başka kanallarda, ABD hükümeti temsilcilerine dayandırılarak aktarılan haberlerde, İsrail'in bir askeri operasyonda bulunduğu ve bunun geçen hafta sonu, İran'ın İsrail'e karşı füze ve insansız hava araçları (İHA) ile yaptığı saldırıya bir yanıt olarak düzenlendiği iddia edildi.

Haberlerde çok sayıda İsrail füzesinin İran'da bir hedefe fırlatıldığı öne sürülürken, ABD Savunma Bakanlığı (PENTAGON), söz konusu haberleri doğrulayan herhangi bir açıklamada bulunmadı. FOX News kanalı, ABD ordusundan ismini vermeyen bir kaynağa dayandırdığı özel haberinde, İsrail'in Washington'u bilgilendirerek "sınırlı bir saldırıda" bulunduğunu ve ABD'nin bu saldırıda herhangi bir şekilde yer almadığını aktardı.

Tahran: İran'a füze saldırısı olmadı

İran ise ABD medyasında yer alan ilgili haberleri yalanladı. Bir hükümet temsilcisi, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, İsfahan kentinde duyulan patlamaların, faaliyete geçen hava savunma sistemlerinden kaynaklandığını dile getirdi. Öncesinde de İran devlet televizyonu, İsfahan semalarında üç yabancı İHA tespit edildiğini ve bunların hava savunma sistemi ile vurulduğunu duyurmuştu.

Uluslararası ajanslara konuşan iki İsrailli yetkili söz konusu saldırıyı doğruladı.

İsrail ordusu cuma günü erken saatlerde İran'a hava saldırısı düzenleyerek, Tahran'ın beş gün önce İsrail'e yönelik saldırısına ilk askeri yanıtını vermiş oldu.

İranlı yetkililere göre de İran'ın orta kesimindeki İsfahan kenti yakınlarındaki bir askeri hava üssüne saldırı düzenlendi.

İsfahan kentinde, nükleer tesisler ve İran Hava Kuvvetleri Üssü bulunuyor. İran medyası nükleer tesislerin vurulmadığını aktardı.

İran Devrim Muhafızları'na bağlı haber ajansı Fars News, İsfahan'da havaalanı yakınlarında patlamalar duyulduğunu duyurdu. Ancak İran uzay ajansı yetkilisi Hüseyin Dalirian, İsfahan kentindeki patlamaların, insansız hava araçlarını vurmak için ateşlenen savunma sistemleri füzeleri olduğunu açıkladı.

19 Nisan 2024 08:38
DİĞER HABERLER