İslam İşbirliği Teşkilatı da “terör örgütü” demiyor

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetinin Hizmet Hareketi'ni "terör örgütü" olarak tanımasına yönelik baskı ve girişimleri İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) nezdinde kabul görmedi.

15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsünün akabinde 17 Ekim 2016 tarihinde Özbekistan'ın başşehri Taşkent’te düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları toplantısında Türkiye’nin tezlerinin toplantı sonuç metnine girmesinden sonra umutlanan Erdoğan hükümeti geçen üç yılda üye ülkeleri bağlayıcı resmi bir karar aldırmayı başaramadı. 

AKP teşkilat nezdinde de etkisini büyük oranda kaybetti.

2016 yılındaki zirvede İİT genel sekreterliği, Türkiye’in bildiriye ekletmeyi başardığı kararın takibini yapmak için görevlendirildi ve bir sonraki zirveye genel sekreterin konu ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi veren bir rapor sunması kararlaştırıldı.

GENEL SEKTETER RAPOR DAHİ SUNMADI

Ancak, İİT Genel Sekreteri Ahmad Al-Othaimeen, 2017 yılında Abidjan’da (Fildişi Sahili), 2018 yılında Dakka’da (Bangladeş) ve 2019’da Abu Dabi’de (BAE) düzenlenen zirvelerde konu ile ilgili bir rapor sunmadı.

Genel Sekreter ayrıca İİT Şartı’nın 18'inci maddesinin kendisine tanıdığı yetki çerçevesinde herhangi bir İİT kurumunu görevlendirmedi ve bu konuda çalışmalar yürütmesi için bir görevli tayin etmedi.

BM VE AİHM KARARLARI DA İİT'Yİ TEYİT EDİYOR

İngilizce yayın yapan Nordic Monitor’ün ulaştığı diplomatik kaynaklar, Genel Sekreter Al-Othaimeen’ın bu tavrıyla Gülen Hareketi’ne yönelik Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden (AİHM) farklı bir bakışının olmadığını ve İİT’nin Hizmet Hareketi'ni bir terör örgütü olarak tanımlamadığını teyit ettiğini aktardı.

Aynı kaynaklar 2008 yılında teşkilatın onayladığı İİT Şartı’nın 2'nci maddesi İİT’nin tüm çalışmalarının uluslararası hukuk ve BM Şartı’na uygun olması gerektiğini bu sebeple teşkilatın BM organları, AB kurumları ve AİHM içtihatlarıyla çelişen bir karar almak istemediklerini iletti.

Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır ile yaşadığı diplomatik krizlerden sonra teşkilat bünyesinde etkisini büyük oranda kaybetti. 

2018 yılı mayıs ayı sonunda Mekke’de düzenlenen devlet ve hükümet başkanlarının buluştuğu 14'üncü İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katılmamış, Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etmişti.

İSRAİL ÜRÜNLERİNİ BOYKOT KARARINA ERDOĞAN KENDİSİ UYMADI

Türkiye’nin girişimleri ile Kudüs’ü İsrail’in başşehri olarak ilan eden Amerika Birleşik Devletleri ve bazı ülkelerin kararını protesto etmek için İstanbul’da düzenlenen olağanüstü toplantıya 57 üye ülkeden sadece 20'si devlet ya da hükümet başkanı seviyesinde  katılmıştı. 

Teşkilatın ağır topları Mısır ve Suudi Arabistan temsilci göndermişti. Sönük geçen zirveye Erdoğan’ın yakın arkadaşı Venezuella Devlet Başkanı Nicolas Maduro gelmişti. 

Türkiye’nin talebi üzerine zirve sonuç bildirisine eklenen İsrail ürünlerinin boykot edilmesi kararına başta Türkiye uymamıştı.

4 kıtaya yayılmış 57 üye ülkenin temsil edildiği İİT, BM’nin ardından dünyanın en geniş uluslararası örgütü olarak kabul ediliyor.

14 Ağustos 2019 12:54
DİĞER HABERLER