İran'dan Türkiye'ye Irak ve Suriye uyarısı

İran'dan Türkiye'ye Irak ve Suriye uyarısı
Irak’ta düzenlenen Musul operasyonunda Türkiye’nin katılıp katılmamasına ilişkin tartışma sürerken, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yabancı ülkelerin Irak ve Suriye’ye izinsiz müdahalesinin ‘çok tehlikeli’ olduğunu söyledi.

Press TV’de yer alan habere göre müdahale konusunun uluslararası prensiplerle düzenlendiğini hatırlatan Ruhani, bunu ihlal edecek herhangi bir hamlenin güvensizliği artıracağını belirterek, “Yabancı ülkelerin ev sahibi ülkeyle herhangi bir işbirliğine gitmeden müdahalede bulunmasının çok tehlikeli olduğunu düşünüyoruz. Suriye ve Irak hükümetlerinin herhangi bir yabancı müdahale için kendi topraklarındaki terörle mücadele etmesi için başka ülkeden yardım istemesi gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

Ortadoğu’nun yıllardır terör sorunuyla karşı karşıya kaldığını söyleyen Ruhani, “Bölge ülkelerinin toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerekiyor çünkü sınırları değiştirmek çok tehlikeli” dedi.

Bugün İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Türkiye’nin Musul operasyonunda yer alma girişimlerine tepki göstererek “Terörizme mücadele bahanesiyle başka ülkelerin egemenliğini ihlal etmek kabul edilebilir değil” demişti.

Ne olmuştu?

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, önceki gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmenin ardından Türkiye ile Irak’ın prensipte anlaştığını belirterek, “Türkiye’nin olası rolüyle ilgili detaylar henüz tam olarak belli değil. Irak’ın onay vermesi gerekiyor” diye konuşmuştu.

Irak Başbakanı Haydar el Abadi ise “Türklerin katılmak istediğini biliyorum. Onlara teşekkür ederiz. Ancak bu, Iraklıların çözmesi gereken bir problem. Eğer gerekirse Türkiye ve diğer bölge ülkelerinden yardım isteriz. Iraklılar Musul’u ve ülkenin geri kalanını kurtaracaktır” demişti.

Bu açıklamaların gerçeği yansıtmadığını söyleyen Yıldırım da, “Mutabakat sağlandı. Irak’ın bize teşekkür etmesi lazım” diyerek Türkiye’nin Musul operasyonunda yer aldığını ima etmişti.

Irak ordusunun ortak harekat merkezi sözcüsü tarafından bugün yapılan açıklamadaysa, hiçbir Türk unsurunun operasyonda yer almadığı belirtilmişti.

24 Ekim 2016 18:34
DİĞER HABERLER