Honda bu yüzden Türkiye'yi terk ediyor

Kriz şartları her ay daha da ağırlaşıyor. Otomotiv üretimi 2019 yılının ilk üç ayında yüzde 15 azaldı. Düşüşte hem iç pazar hem de ihracattaki gerileme etkili oldu. Türkiye’nin en büyük firmaları krizde ayakta kalmak için kapasiteyi düşürüyor ve personel sayısını azaltıyor. Japon otomotiv devi Honda bu yüzden Türkiye'de üretimi durdurma kararı aldı.

SAMANYOLUHABER- Otomotiv sektörü tarihinin en ağır krizi ile boğuşuyor. 2019 yılının ilk üç ayında üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 azaldı. 

Sene sonuna kadar uzatılan Özel Tüketim Vergisi ile Katma Değer Vergisi (KDV) indirimlerine rağmen piyasada yaprak kıpırdamıyor. 

Otomobil üretimi ise yüzde 16 oranında geriledi. Bu dönemde toplam üretim 361 bin 516 adet, otomobil üretimi ise 238 bin 822 adet seviyesinde gerçekleşti.

RENAULT, FORD OTOSAN VE TOFAŞ GİBİ DEV FİRMALAR

Türk Otomobil Fabrikaları AŞ (TOFAŞ), Renault, Fort Otosan, Karsan, Hyundai ve Toyota gibi firmaların üye olduğu Otomotiv Sanayii Derneği’nin verileri Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin daha önce açıkladığı rekor daralma verilerini teyit etti. 

Türkiye’nin en büyük firmaları krizde ayakta kalmak için kapasiteyi düşürüyor ve personel sayısını azaltıyor. 

Japon otomotiv devi Honda, 1996 yılından bu yana Kocaeli'nin Gebze ilçesinde faaliyet gösteren tesisi kapatma kararı aldı.  

PAZAR YARI YARIYA KÜÇÜLDÜ

OSD verilerine göre 2019 yılı Ocak-Mart döneminde toplam pazar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45 azalarak 90 bin 888 adet seviyesine geriledi. 

Aynı dönemde otomobil pazarı ise yüzde 44 oranında azaldı ve 68 bin 812 adet olarak gerçekleşti.

İç pazardaki düşüşü ihracatla telafi etmeye çalışan otomotiv firmaları 2019'da ihracatta da hayal kırıklığına uğradı. Ocak-mart döneminde otomobil ihracatı yüzde 11 azaldı.

2019 yılı Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 7 oranında azalırken, otomobil ihracatı yüzde 11 oranında azaldı. 

Toplam ihracat 320 bin 213 adet, otomobil ihracatı ise 209 bin 884 adet düzeyinde gerçekleşti.

2019 yılı ocak-mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam otomotiv ihracatı dolar bazında yüzde 6 azalırken, euro bazında ise yüzde 2 arttı. 

ÜRETİM HANGİ GRUPTA NE KADAR AZALDI?
Ticari araç: Yüzde 12 
Ağır ticari araç: Yüzde 27
Hafif ticari araç: Yüzde 11 

SATIŞ HANGİ GRUPTA NE KADAR AZALDI? 
Ticari araç: Yüzde 48
Hafif ticari araç: Yüzde 46
Ağır ticari araç: Yüzde 63



15 Nisan 2019 13:07
DİĞER HABERLER