Güney Kore ile Kuzey Kore arasında tarihi buluşma

Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’u bir araya getirecek zirve öncesi güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. Kim Jong-un, 1950-1953 yıllarındaki Kore Savaşı’ndan bu yana Güney Kore topraklarına ayak basan ilk Kuzey Koreli lider olacak.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in'in 27 Nisan Cuma günü Güney Kore'nin başkenti Seul'de düzenlenecek tarihi buluşması yerel saatle sabah 10.30'da başlayacak. Tarihi zirveye basının ilgisinin büyük olduğu ve iki bin 800 gazetecinin Seul'ün yakınlarındaki Ilsan bölgesindeki merkezde beklediği belirtildi. Euronews'in haberine göre, devlet liderlerinin iki ülke arası bazı sorunların yanı sıra özellikle Kuzey Kore'nin nükleer programı konusunda konuşması bekleniyor.


Söz konusu zirvenin Kuzey Kore lideri Kim ve ABD Başkanı Donald Trump arasında Mayıs ayında yapılması planlanan tarihi buluşması öncesi olması da dikkat çekiyor. Kim Jong-un, 1950-1953 yıllarındaki Kore Savaşı’ndan bu yana Güney Kore topraklarına ayak basan ilk Kuzey Koreli lider olacak. Tarihi buluşma Kore Savaşı’ndan bu yana gerçekleşecek üçüncü zirve olma özelliği taşıyor. İki ülke arasındaki önceki iki zirve, 2000 ve 2007 yıllarında Pyongyang’da yapılmıştı. Kuzey ve Güney Koreli üst düzey yetkililer 27 Nisan’daki zirveye hazırlık amacıyla daha önce 5 Nisan tarihinde bir araya gelmişti. Görüşme, iki ülkenin dışında bölgeninin istikrarı ve barışı için de büyük önem taşıyor.





26 Nisan 2018 15:00
DİĞER HABERLER