Fransa Calais mülteci Kampını kapattı

Fransa Calais mülteci Kampını kapattı
1999’dan bu yana Avrupa’dan İngiltere’ye geçmek üzere Fransa’ya gelen mültecilerin kaldığı Calais Kampı, ya da halk arasındaki adıyla “Orman” tahliye ediliyor.


2002’de dönemin İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy’nin emriyle bir kısmı kapatılan Calais Kampı’nda, 2016 itibariyle resmi rakamlara göre yaklaşık 7 bin kişi kalıyor. Yardım organizasyonları sayının 10 bine yakın olduğunu iddia ediyor.

Fransa ile İngiltere arasındaki Manş Tüneli’ne yakın bir yerdeki ormanlık araziye kurulan kamptaki sığınmacıların öncelikli hedefi İngiltere’ye geçmek. Ancak Fransa’nın kampı dağıtmaya karar vermesiyle sadece 1.300 kadar kimsesiz çocuğun İngiltere’ye gönderileceği belirtildi.

Kampın geriye kalan sakinleri ise Fransa’nın farklı yerlerindeki sığınaklara gönderilecek ve burada Fransa için mülteci başvurusu yapma imkânı sağlanacak. Ancak kimlerin nereye gönderileceğine dair yeterli bilgi paylaşılmaması sebebiyle mülteciler sıkıntı yaşıyor.

Fransa’nın kampın tahliyesiyle ilgili en büyük korkusu, bir isyanın patlak vermesi ya da şiddet olaylarının yaşanmasıydı. Nisan 2009’da Fransız güvenlik güçleri kampı basmış, 190 kişiyi tutuklamış ve çadırları buldozerle ezmişti. Birkaç ay sonraysa kamp yeniden kurulmuştu.

Anlaşmanın diğer tarafı İngiltere’de ise milletvekilleri ülkelerine kaç kişinin geleceğine, bunların nerede kalacağına dair hükümetin tatmin edici açıklama yapmamasını protesto etti.
26 Ekim 2016 15:31
DİĞER HABERLER