Doğu ve Güneydoğu'da internet kesintisi esnafı sarstı

Doğu ve Güneydoğu'da internet kesintisi esnafı sarstı
DOĞU ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki birçok ilde sabit hem mobil hatlardan internet'e erişimde, bugün de büyük aksama oldu.
Dün sabahtan başlayan internet erişiminin sağlanamaması dün saat 22.00'ye kadar devam etti. İki bölgedeki illerde gece bir süre sonra yeniden internet erişimi kesildi. Bu bölgelerdeki illerde bugün de internet erişimi sağlanamıyor.

İnternetteki kesinti ile ilgili açıklama yapmazken, daha öncede 24'ü DBP'li 28 belediyeye İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atandığı 11 Eylül 2016 tarihinde de benzer biçimde aynı illerde internet eşiminin kesildiği hatırlatıldı. Son kesintinin Diyarbakır Belediye Eşbaşkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı'nın gözaltına alınmasından sonraya denk geldiğine dikkat çekildi.

İNTERNET KESİNTİSİ DİYARBAKIRLI ESNAFI SARSTI

Doğu ve Güneydoğu'da 2 gündür internete erişimin sağlanamaması, günlük hayatı olumsuz etkiledi. POS cihazıyla çalışan esnaf, 2 gündür iş yapamazken, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, internet kesintisinin esnafı ticari anlamda perişan ettiğini söyledi.

Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Erzurum ve Van'ın da aralarında bulunduğu Doğu ve Güneydoğu'daki 9 ilde dün sabah saatlerinden bu yana internet erişimi kesilirken, bunun başta esnaf ve bankalar olmak üzere bu illerde yaşayanların yaşamını olumsuz etkilediği görüldü. Özellikle kredi kartı veya hesap kartlarıyla çalışan esnafın ve müşterilerin büyük sıkıntı çektiği belirtildi. 

Hastaneler ve altyapısı uygun olan bankalar fiberoptik ve genel merkezlerinin ana bilgisayar hatlarını kullanarak işlem yaparken, altyapısı uygun olmayan birçok banka şubesinin ise işlem yapamadığı öğrenildi.

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ebedinoğlu, zaten 2 yıldır büyük sıkıntı çeken bölge esnafının yapılan internet kesintileri yüzünden perişan olduğunu belirterek, "İnternet kesintisi yüzünden pos cihazı kullanan esnaflarımız kredi kartı ve hesap kartları üzerinden satış yapamıyor. İnternet üzerinden satışlar da yapılamıyor. Dün bu konuyla ilgili yetkililerle yaptığımız görüşmede kesintinin nedeniyle ilgili tatmin edici bir yanıt alamadık. Bu kesinti değil , bize göre erişimine konulan yasaktır. Nedeninin ne olduğunu da herkes biliyor" dedi.

Hem mobil hem sabit hatlarda 2 gündür internetin kesik olması ve bu hizmet sağlayan firmaların hiçbir açıklama yapmaması, abonelerin de büyük tepkisine yol açtı. Günlük yaşamın değişmez ihtiyaçlarından olan internet hizmetini alamayan aboneler, kurumları aradıkları halde tatmin edici bir cevap alamadıklarını söyledi. İnternet aboneleri, "Bu kurumlar bizden aldıkları paralarla milyonlar kazanıyorlar. Ama kesinti hakkında sağlıklı bir cevap veremiyorlar" diye konuştu.

İNTERNETTE KISMİ DÜZELME

Van, Hakkari, Bitlis, Bingöl ve Elazığ'da hem sabit hem de mobil hatlardaki internet ulaşımı sağlandı. Dün sabahtan başlayan internet erişiminin sağlanamaması akşam saat 23.00'den itibaren kısa bir süreliğine sağlandı. Ancak yaklaşık 1 saat aradan sonra yeniden internete erişim kesildi. Konuyla ilgili bir açıklama yapılmazken, internete erişim bugün saat 14.30'dan itibaren yeniden sağlanmaya başlandı.

EKONOMİK YAŞAM OLUMSUZ ETKİLENDİ

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da birçok ilde dün sabahtan itibaren internet bağlantısının kesik olması bölgede ekonomik yaşamı da olumsuz etkiledi. Gaziantep'te internetin 29 saatten bu yana kesik olması nedeniyle özellikle ticaretle uğraşanlar büyükt maddi kayıplarla karşılaştıklarını söyledi. 

Dün sabah Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Van, Elazığ, Tunceli, Gaziantep, Şanlıfurfa, Kilis ve Adıyaman'da internet erişimi olmaması nedeniyle kamu kuruluşlarındaki resmi işlemlerin büyük bölümü yapılamadı. Kredi kartlarında kullanılan pos makinelerinin çalışmaması ve interaktiv bankacılık hizmetlerinin durması nedeniyle bölgede alışveriş durma noktasına geldi. Gaziantep'te sigortacılık, gayrimenkul danışmanlığı, turizm acenteliği yapan firmaların büyük çoğunluğu personellerine izin verdi. Kredi kartı ve yemek kartı ile hizmet veren restoranlara ise müşteriler gelmedi. 

Lokanta işletmecisi Tuncay Sarı, pos makineleri ile işlem yapamadıkları için müşteri sayısında büyük kayıp olduğunu söyledi. Sarı, "İnternet olmaması işlerimizi büyük oranda düşürdü. Çevremizde çok sayıda kart ve yemek kartı kullanan müşteri var onlar gelmedi. Gerçekten çok mağdur olduk. İnternet kesintisinin sebebini anlamadık. İnternetin gelmesini bekliyoruz" dedi. 

Sigortacılık yapan Koray Mülhim ise işyerine gelen müşterileri geri çevirmek zorunda olduklarını ifade etti. İnternet kesintisi nedeniyle çalışanlarına izin verdiğini söyleyen Mülhim şöyle konuştu: 

"Gerçekten çok büyük zararımız var. Bu iki günlük zararı nasıl kapatacağız bilmiyorum. Çalışamadığımız için personele de izin verdik. İnternet kesintisini nedenini bilmiyoruz gerçekten zor bir durum. Şimdi internet ne zaman gelecek diye bekliyoruz. Neden kesildiği konusunda ise hiç bir açıklama yok."

Gayrimenkul danışmanlığı şirketi sahibi Ökkeş Kalın da kesinti nedeniyle işlerinin durduğunu aktardı. Bankada işlem yapamadıkları için maddi anlamda zarara uğradıklarını anlatan Kalın, "Bankalarda kredilerimiz var çekemiyoruz. Alışveriş yapamıyoruz. Nedeni belli olmayan bir kesinti yüzünden zararımız var. Şirketin işleri durmuş vaziyette" diye konuştu. 
27 Ekim 2016 17:21
DİĞER HABERLER