Cemaat operasyonu nerede duracak?

AKP’nin kampında parti içi sorunlar en az başkanlık kadar tartışmaya sahne oldu. Bazı vekillerin ‘Cemaat ile mücadeleye’ dair operasyonlardan rahatsızlıklarını ifade ederek “Nerede duracak?” diye sorduğu belirtiliyor.
AKP'nin gündemi: Cemaat operasyonu

Başkanlık tartışmaları, Musul ve El Bab harekâtlarıyla Cemaat operasyonlarının gölgesinde hafta içi yapılan bir dizi istişareden sonra AKP, hafta sonu Afyon'da kampa girdi. 

Dışarıdan bakıldığında temel gündem başkanlık ve Musul Operasyonu gibi gözüküyordu. Toplantıdan resmi açıklamalar dışında çok fazla bilgi yok. Ama parti içi sorunlar ve örgütün durumu en az başkanlık kadar ilgi çeken tartışmalara sahne oldu. Bunda Gülen Cemaati'ne yapılan/yapılacak operasyonların ulaşacağı sınırların da önemi var.

NEREDE DURACAK?

‘Cemaat ile mücadele’ başlıklı tartışmada bazı milletvekillerinin ve parti yöneticilerinin operasyonlardan rahatsızlıklarını ifade ederek "nerede durulacak" diye sorular sorduğu bize kadar geldi. Yöneticilerle ilgili kamuoyunda sürekli tartışma yaşanması, buna vekillerin ve partiye yakın medya organlarının dahil olması sıkıntının bir başka kaynağı.

PARTİ İÇİ ATALET

Başta Binali Yıldırım olmak üzere parti yöneticileri kamp boyunca örgütün Cemaat tartışmaları sonrası girdiği ataleti ortadan kaldırmayı amaçlayan konuşmalar yaptığı da kulislere sızan diğer bir bilgi.

Başkanlık takvimi net değil

AKP’nin, Afyon toplantısı sonrasında başkanlıkla ilgili bir yol haritası sunması bekleniyor. Ama ilk bilgiler bu konuda çok hızlı hareket edilmeyeceği yönünde. Binali Yıldırım, Bahçeli ile her adımı konuşarak atma konusunda niyetli görünüyor. Üstelik bu tavrın kendilerince olumlu etkilerini Baykal nezdinde gördükten sonra ‘bir haftaya Meclis’te, iki aya halka’ gibi kestirme bir yolu kimse beklemiyor.

Yine de Yıldırım'ın ihtiyatlı takvim işletme isteğinin Erdoğan'ı memnun edecek bir nitelikte olup olmadığından kimse emin değil. Saray'da hazırlanmaya başlanan Başkanlığı formüle eden Anayasa taslağını, muhtemelen Binali Yıldırım da neredeyse kamuoyu ile birlikte görecek.

Musul için kritik hafta

Geçen hafta Musul trafiği baş döndürdü. Gelen giden eksik olmadı. Ama tüm ziyaretlere rağmen Türkiye'nin pozisyonundaki muğlaklık devam ediyor. Geçen haftanın yoğun diplomasi trafiğinin saha üzerindeki yansımalarını bu hafta görmemiz mümkün. Kürt kartını tüm Ortadoğu'da kaybeden ABD ile ilişkilerinde sorun yaşayan Türkiye, neredeyse Ortadoğu'da hiçbir konuda ortak bir yönelime sahip olmadığı Rusya ile gelecek arıyor.

Erdoğan'ın tüm sertliğine rağmen sahanın realitesi söyleminin iç politika malzemesinin çok ötesine geçmesini beklenmiyor. Yine de ABD Savunma Bakanı Carter'ın ziyaretlerinin sonucu için biraz beklemekte yarar var.

BirGün
24 Ekim 2016 10:52
DİĞER HABERLER