Büyük skandal! 107 kişinin katili IŞİD'çi yasal yolla yurtdışına nasıl kaçtı?

Adalet Bakanlığı, Ankara katliamı davasının firari sanıklarından Nusret Yılmaz’ın geçen yıl Sarp kapısından Gürcistan’a giderken, Gürcü polis tarafından yakalanarak Türkiye’ye iade edildiğini ancak sanığın iki gün sonra tekrar Gürcistan’a girmeye çalıştığını bildirdi. Sanığın nerede olduğu ise bilinmiyor.
Evrensel'den Birkan Bulut'un haberine göre, 10 Ekim Ankara Gar Katliamı ile birçok IŞİD davasının firari sanığı Nusret Yılmaz’ın yasal yollardan Gürcistan’a geçmek isterken yakalanıp Türkiye’ye iade edilmesine rağmen serbest bırakıldığı ortaya çıktı. 

IŞİD’in Gaziantep’teki yapılanmasının başında olduğu belirtilen Nusret Yılmaz, Türkiye-Gürcistan sınırında yakalandı. Dışişleri Bakanlığı olayla ilgili Adalet Bakanlığı’na bir yazı gönderdi. Ardından Adalet Bakanlığı’na bağlı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Suçluların İadesi ve Hükümlü Nakli Bürosu, 1 Şubat 2018 tarihinde ilgili yazıyı özet olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirdi. 

GÜRCÜLER ISRARLA GERİ GÖNDERDİ

Kurum adına Hakim Mustafa Dündar imzasıyla savcılığa gönderilen yazıya göre, olay Dışişleri ve Türkiye’nin Tiflis Büyükelçiliği tarafından aktarıldı. Kırmızı bültenle uluslararası seviyede aranan IŞİD’in Türkiye’deki sorumlularından olduğu belirtilen 34 yaşındaki Nusret Yılmaz, 2017 yılı ortalarında Türkiye’nin Artvin Hopa ilçesine bağlı Sarp Sınır Kapısı’ndan Gürcistan’a girmek istedi. Bu sırada Türkiye sınır polisi geçişe izin verirken, Gürcü sınır polisi Yılmaz’ın hem Türkiye hem ABD tarafından arama kararı olduğunu tespit etti. Yazıda bunun üzerine İçişleri ve Adalet Bakanlığı’nın ortak kararı ile Türkiye’ye sınır dışı edildiği belirtildi.

YENİDEN AYNI YERDEN KAÇMAK İSTEDİ

Ancak olaydan iki gün sonra Nusret Yılmaz, yeniden ve hem de aynı sınır kapısından Gürcistan’a geçmeye çalıştı. Gürcistan makamları tarafından yeniden ülkeye girişine izin verilmeyen Nusret Yılmaz hakkında, Adalet Bakanlığı yazısında şöyle denildi: 

“Adı geçen (Nusret Yılmaz) hakkında Konsolosluk.net sisteminden yapılan incelemede 10.07.2017 tarihinde ‘yasadışı örgüt faaliyetleri’ sebebiyle ‘H’ tahdidi ve İnterpol tarafından yakalama kaydı konulduğunun görüldüğü, yurda giriş çıkış kaydına erişilmek istendiğinde ise müteaddit kereler ‘EGM Servis Hatası; Veri Arama Kısmında Hata Oluştu’ uyarısı alındığı belirtilmiştir. Bu itibarle, adı geçenin sınırdışı edilmesi sonrası, hakkında söz konusu yakalama kararlarına istinaden herhangi bir  işlem yapılıp yapılmadığı, yapılmış olması halinde işlem sonucundan tarafımıza bilgi verilmesi hususunda gereğini arz/rica ederim." 
Yazıda Nusret Yılmaz’ın ikinci kez Gürcistan’a girişine izin verilmemesinin ardından ne yapıldığı, Yılmaz’ın nerede olduğu konusunda bir bilgi verilmedi.

YANIT BEKLEYEN ÇOK SAYIDA SORU VAR

Adalet Bakanlığı’nın yazısı akıllarda birçok soru işareti oluşturdu:

- İnterpol ile aranan IŞİD örgütünün yöneticilerinden Nusret Yılmaz sınır kapısında Türk polisi tarafından neden yakalanmadı?

- Gürcü polisi tarafından İnterpol ile arandığı tespit edilen Nusret Yılmaz, Türkiye’ye iade edilmesinden iki gün sonra aynı sınır kapısından nasıl geçmeye çalıştı?

- Türkiye’ye iade edilen IŞİD’li Nusret Yılmaz neden serbest bırakıldı? İki gün sonra yeniden aynı girişimde bulununca akıbeti ne oldu?

- Nusret Yılmaz, Gürcistan sınır kapısından hangi yasal yollar ile çıkmaya çalıştı? Yılmaz, pasaportsuz geçişin olduğu bilinen Gürcistan sınır kapısında kendi nüfus kağıdını mı kullandı?

- Nusret Yılmaz’ın yurda giriş-çıkış kaydında gerçekten “Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Servis Hatası” ortaya çıktı mı?
21 Şubat 2018 10:57
DİĞER HABERLER