Bharara Zarrab'ın avukatlarının hamlesini boşa çıkardı

ABD'de tutuklu bulunan Reza Zarrab'ın avukatlarından şimdi de "delil hamlesi" geldi. Avukatlar delilleri ABD dışına çıkarma izni istedi. Savcılık, "dava ulusal güvenlikle ilgili" diyerek, ABD dışına çıkarılmasına izin vermedi.

Zarrab’ın avukatlarından “delil” hamlesi

Avukatlar, Savcı Preet Bharara’nın “dava ABD’nin ulusal güvenliği ile ilgili” diyerek, mahkemeye koydurduğu, “delillerin ABD dışına çıkarılması ya da Amerikan vatandaşı olmayan kişilere gösterilip, sorulmasına” ilişkin kısıtlamaların kaldırılmasını istedi. Zarrab’ın avukatları, davaya bakan Hakim Richard Berman’a yaptıkları başvuruda “savcılığın elinde 600 binden fazla delil var. Ama bunların gerçek olup olmadığını, yurtdışı bağlantıları nedeniyle araştıramıyoruz” dedi.

SAVCI “ULUSAL GÜVENLİK” DİYOR

Savcılık, Eylül ayına kadar Zarrab davasıyla ilgili bulduğu, aralarında banka dekontları, e-maillerin de bulunduğu 600 bin delili, Zarrab’ın avukatlarıyla paylaşmıştı. Ancak Savcı Bharara, “dava ulusal güvenlikle ilgili” diyerek, bu delillerin sadece avukatlar ve yeminli tercümanlar tarafından görülmesine izin verilmesini istemişti. Bharara ayrıca, Zarrab’ın avukatlarına verilen delillerin “ABD dışına çıkarılmasını ve ABD vatandaşı olmayan kişilere gösterilmesine” de kısıtlama istemişti.

Davaya Bakan Hakim Berman da Savcılığın bu talebini haklı bularak, delillerin ABD dışına çıkarılmasını ya da ABD vatandaşı olmayanlarla paylaşılmasını yasaklamıştı.
Zarrab’ın avukatları dün yaptıkları başvuru ile Hakim Berman’dan bu kısıtlamanın kaldırılmasını istediler.

“ÇOK BÜYÜK BANKALARIN DEKONTLARI VAR. BUNLARIN GERÇEK OLDUĞUNU NASIL ARAŞTIRACAĞIZ?”

Avukatlar, mahkemeye yaptıkları başvuruda, Savcılığın kendilerine teslim ettiği 600 bin delil arasında,”Zarrab’ın çoğunluğu ABD dışında olan ticari kayıtları, Yahoo, hotmail ve diğer mail hesaplarından yaptığı yazışmalar ile, bazı Türk bankaları ile, aralarında Citibank, JP Morgan gibi büyük Amerikan bankalarının dekontlarının da bulunduğunu” vurguladılar. Delillerin büyük bölümünün ABD dışı bağlantı içerdiğini de ifade eden avukatlar, Hakim Berman’dan “delillerin gerçekliğinin sorgulanması ve Zarrab’ın savunmasına yardımcı yeni bilgilerin elde edilebilmesi için”, bu delilleri ABD dışında ya da ABD vatandaşı olmayan kişilerle de paylaşma izni istediler.

Sözcü

22 Ekim 2016 14:31
DİĞER HABERLER