Beşiktaş-Galatasaray derbisinde 340. randevu

Beşiktaş-Galatasaray derbisinde 340. randevu
Beşiktaş ile Galatasaray, Süper Lig'de yarın yapacakları sezonun ilk derbisiyle 340. kez karşı karşıya gelecek. Dev derbi ilklere de sahne olacak. 5 yıl aradan sonra kaldırılan deplesman yasağı ile Galatasaray taraftarı da Vodafone Arena'da yerini alacak.

Taksim Stadı'nda 22 Ağustos 1924 tarihinde Beşiktaş'ın 2-0 galibiyetiyle başlayan 92 yıllık rekabette, geride kalan 339 maçın 120'sini Galatasaray, 107'sini Beşiktaş kazandı, 112 karşılaşma ise beraberlikle sonuçlandı.

Sarı-kırmızılıların toplam 478 golüne, siyah-beyazlılar 445 golle karşılık verdi.

Taraflar son olarak, bu sezon başında Turkcell Süper Kupa maçında karşı karşı geldi. Konya Büyükşehir Belediye Stadı'ndaki derbide normal süre 0-0, uzatma bölümü 1-1 berabere sonuçlandı. Seri penaltı atışları sonucu rakibine 3-0 üstünlük kuran Galatasaray, kupayı müzesine götürdü. 

 

Ligde de Galatasaray önde

Beşiktaş ile Galatasaray arasında ligde yapılan 116 karşılaşmada ise genel toplamda olduğu gibi sarı-kırmızılı takımın üstünlüğü bulunuyor.

İki takım ligde 116 kez karşı karşıya geldi, Galatasaray 43, Beşiktaş ise 32 kez sahadan galip ayrıldı. Taraflar 41 maçta da eşitliği bozamazken, sarı-kırmızılılar 144, siyah-beyazlılar 121 gol attı.

Geçen sezon ligde yapılan her iki maçı da Beşiktaş kazandı. Siyah-beyazlılar, Atatürk Olimpiyat Stadı'nda 2-1, Türk Telekom Arena'da ise 1-0'lık skorlarla galip geldi.

 

Vodafone Arena'da ilk derbi

Beşiktaş ile Galatasaray, Vodafone Arena'da ilk kez karşı karşıya gelecek.

11 Nisan 2016'da Bursaspor maçıyla hizmete giren siyah-beyazlıların yeni stadı, yarın ilk derbiye ev sahipliği yapacak.

Her iki takım, BJK İnönü Stadı'nda son olarak 26 Ağustos 2012 tarihinde karşılaştı, müsabaka 3-3 bitti. Taraflar, 4 yılı aşkın süre sonra Dolmabahçe'de sahaya çıkacak.

 

Eylül derbileri

Beşiktaş ile Galatasaray futbol takımları arasında yarın yapılacak derbi maç öncesi tarafların eylül ayında oynadığı maçlarda Galatasaray'ın galibiyet sayısında tek farkla üstünlüğü göze çarpıyor.

İki takım şimdiye dek eylül ayında 19 kez karşı karşıya gelirken, sarı-kırmızılılar 8, siyah-beyazlılar 7 kez galip geldi, 4 maç da berabere sonuçlandı.

Eylül ayındaki maçlarda Galatasaray'ın 28 golüne, Beşiktaş 25 golle yanıt verdi.

Taraflar eylül ayında en son 2013 yılında, Beşiktaş'ın ev sahipliğinde Atatürk Olimpiyat Stadı'nda karşılaştı. Türk futbol tarihinde seyirci rekorunun kırıldığı 22 Eylül'deki lig maçı Galatasaray 2-1 öndeyken çıkan olaylar nedeniyle yarıda kaldı, Türkiye Futbol Federasyonu derbiyi 3-0 sarı-kırmızılı takım lehine tescil etti.

 

Beşiktaş'ta Galatasaray'a gol atan futbolcu yok

Süper Lig'de Beşiktaş ile Galatasaray arasında yarın yapılacak sezonun ilk derbisi öncesi ilginç bir istatistik öne çıkıyor. 

Galatasaray'ın bu sezonki kadrosunda sarı-kırmızılı formayla Beşiktaş'a gol atan 4 futbolcu bulunurken, Beşiktaş'ın mevcut kadrosunda siyah-beyazlı formayla Galatasaray'a karşı gol sevinci yaşayan oyuncu yok. 

Sarı-kırmızılı takımda Selçuk İnan (2), Wesley Sneijder (2), Hakan Kadir Balta (2) ve Yasin Öztekin, derbilerde Beşiktaş filelerini havalandırdı. 

Rekabetteki son 3 randevuda Galatasaray filelerini havalandıran Beşiktaş'ın gollerini sezon başından takımdan ayrılan Mario Gamez (2), Gökhan Töre ve sarı-kırmızılı futbolcu Aurelien Chedjou kendi kalesine attı.

 

Son 24 lig maçında sadece 5 kırmızı kart

Derbi öncesinde, rekabetteki son 24 lig maçında hakemler sadece 5 kez kırmızı kart kullandı. 

İki takım arasında Süper Lig'de yapılan son 24 derbide hakemler sadece Beşiktaşlı Delgado, Hilbert ve Veli Kavlak ile Galatasaraylı Melo'ya (2 kez) kırmızı kart gösterdi. 

Rekabette son 24 maçta hakemler ayrıca iki takım oyuncularına toplam 124 sarı kart gösterdi. Bu süre içindeki maçlarda Beşiktaş'tan 65, Galatasaray'dan ise 59 futbolcu sarı kartla cezalandırıldı. 

 

Penaltılara dikkat

Beşiktaş-Galatasaray derbilerine son yıllarda penaltılar damgasını vuruyor. 

İki takım arasında ligde yapılan son 27 maçta hakemler toplam 12 kez penaltı kararı verdi, 8 maçta penaltı golleri derbinin sonucu üzerinde belirleyici etki yaptı. 

Rekabetteki son 27 lig maçında hakemler Galatasaray için 8, Beşiktaş için de 4 kez beyaz noktayı gösterdi. Beşiktaş 4 vuruşu da gole çevirdi, Galatasaray 2 kez penaltı kaçırdı. 

İki takım arasında son dönemde oynanan maçlarda ilk golü atan ekip, sadece bir kez yenildi.

2013-2014 sezonunun ilk yarısında olaylar sebebiyle yarıda kalan ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 3-0 hükmen Galatasaray lehine tescil edilen derbinin değerlendirmeye alınmadığı, iki takım arasında ligde yapılan ve en az bir golün atıldığı son 20 maçtan 16'sında ilk golü atan takım galip geldi, 3'ü berabere sonuçlandı. Bu dönemde sadece geçen sezonun ilk yarısında Atatürk Olimpiyat Stadı'nda Galatasaray, Sneijder'in golüyle öne geçmesine rağmen, Gomez ve Gökhan Töre'nin golleriyle sahadan 2-1 mağlup ayrıldı.
24 Eylül 2016 17:21
DİĞER HABERLER