Alman firmalardan Türk oto üreticilerine ambargo

Türkiye ile Almanya arasında geçen yıl yapılan referandum öncesi gerilen siyasi ilişkiler son dönemde hem Başbakan Yıldırım hem de Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ziyareti sırasında yaptıkları ‘sıcak’ açıklamalarla yumuşama izlenimi veriyor.

Ancak ekonomik ilişkiler için aynı şeyleri söylemek zor. Alman şirketler bu yıl başından itibaren Türkiye’ye yatırımları durdururken, Alman bankalarını da Türk muadillerine bankalararası para piyasasında kredi vermeyi kestikleri biliniyor.

Ancak ekonomik alandaki sıkıntı hemen her geçen gün alınan örtülü kararlarla yayılmaya devam ediyor. Bunun son örneği ise Türkiye’nin en fazla ihracat yapan sektörü otomotivde yaşanıyor.

Reuters’te yer alana habere göre Otomotiv tedarik sektörü üreticilerini temsil eden TAYSAD'ın Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca, bazı Alman otomotiv veya parça üreticilerinin Türkiye'den alım yapmaktan imtina ettiklerini söyledi. 

Kanca düzenlediği basın toplantısında en az altı Alman şirketinden bu tarz tepkilerle karşılaştıklarını belirterek, bu şirketlerin Türkiye'den sipariş azaltmak veya siparişin neticelenmesini geciktirmek gibi yöntemler de kullandıklarını belirtti.

Almanya ile Türkiye asındaki gerilimin temel nedenlerinden birini AKP Hükümeti’nin seçim çalışmaları öncesinde bu ülkede propaganda yapma isteğine karşı Alman iktidarının ‘Ülkede huzuru bozuyor’ gerekçesi”yle karşı çıkması oluşturuyor.

Alman Hükümeti 24 Haziran öncesinde Almanya’da Türk partilerinin seçim çalışması yapmasına karşı çıkarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Mayıs ayında Avrupa’da seçim toplantıları düzenleyeceklerini söyledi. Ancak Eroğan ülke ismi belirtmedi.

TAYSAD Başkanı Kanca’nın verdiği bilgiye Almanya Türkiye ile olan otomotiv ticaretinde yılda 2 milyar Euro civarında ticaret fazlası veriyor. Türkiye'nin Almanya ile toplam dış ticaret açığı ise TÜİK verilerine göre geçen yıl 6.2 milyar dolar oldu.
25 Nisan 2018 15:39
DİĞER HABERLER