AKP'li Cemil Çiçek'ten 'başkanlık' yorumu: Diktatörlüğe yönelebilir

CHP ve HDP’lilerin ardından AKP milletvekili Cemil Çiçek de başkanlık sistemine ilişkin dikkat çekici uyarılarda bulundu.

AKP Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, başkanlık sistemiyle ilgili uyarılarda bulundu. Çiçek, “Başkanlık sisteminde kıta Avrupası’nda katı disiplinli partiler olursa, bu diktatörlüğe yönelebilir. Gevşek olursa 550 genel başkan olur. O zaman da memleketi yönetemezsiniz” diye konuştu.

CNN Türk’te konuşan Çiçek “Bütün bu sistemlerle ilgili mukayeseli araştırma yapan kitaplarda sadece sistem olmaz bununla birlikte iki alanın daha düzenlenmesi lazım: Siyasi Partiler Yasası ve seçim mevzuatı. O kitaplarda denir ki başkanlık sisteminde kıta Avrupası’nda katı disiplinli partiler olursa bu diktatörlüğe yönelebilir, daha sert bir başkanlık yönetimi olabilir. Tersi, parlamenter sistemi kabul ettiniz. Eğer Amerika’daki gibi gevşek bir parti sistemini kabul ederseniz, o zaman da 550 kişi varsa, 550 genel başkan olur. 550 tane fikir ortaya çıkar. O zaman da memleketi yönetemezsiniz. Evvela başkanlık sistemiyle parlamenter sistem beraber bir parti modelini de benimsememiz gerekir. Şu an Meclis’te hiçbir siyasi parti yasası yok ki. AK Parti’nin bir çalışması var bildiğim. Buna paralel hangi modeli benimsiyorsanız da ona uygun seçim mevzuatını yeni baştan gündeme getirmeniz lazım.” Çiçek, muhalefetin de böylece itiraz edemeyeceğini vurguladı.

28 Ekim 2016 14:28
DİĞER HABERLER