AKP cemaate karşı açacağı okulların parasını buldu

Hükümet, Cemaat okullarına karşı Maarif Vakfı eliyle dünyada açmak istedikleri okullar için finansörü Suudi Arabistan’dan buldu.
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan geçtiğimiz hafta geniş bir heyetle beraber Suudi Arabistan’daydı. Hükümet bir süredir Türkiye’nin içinde bulunduğu sıcak para krizini Suudi Arabistan’dan aktarılacak sermayeyle çözmeye çalışıyor.

Elvan, temasları çerçevesinde; Ekonomi ve Planlama Bakanı Adil bin Muhammed Fakih, Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanı Macid Al Kasabi ve İslam Kalkınma Bankası Başkan Yardımcısı Ahmet Tıktık’la görüştü.

TÜRK OKULLARINI SUUDİ FİNANSMANIYLA AÇACAKLAR

Görüşmelerden edinilen bilgiye göre Lütfi Elvan, Türkiye’de yaşanan darbe girişimini uzun uzun anlattı ve ABD’de 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine Suudi Arabistan aleyhine dava açma imkanı tanıyan yasa tasarısının kabul edilmesine ilişkin, “Son derece yanlış bir karar. Suçu koca bir devlete yıkmak akıla, mantığa sığmaz. Bu yanlıştan ABD’nin bir an önce dönmesini bekliyoruz.” dedi.

Elvan’ın diğer ana gündem maddesi ise yurt dışında cemaat okullarına alternatif olarak açılması planlanan okullar için bağış toplamaktı. Elvan bu amaç için kurulan Maarif Vakfı’nın yetkililerini de heyette beraberinde götürmüştü. Toplantılarda Maarif Vakfı yetkililerine söz veren Elvan, Gülen Hareketi ve okulları aleyhine uzun uzun konuşarak, cemaate karşı açmak istedikleri okullar için Suud yetkililerinden maddi yardım istedi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan İslam Kalkınma Bankası Başkan Yardımcısı Ahmet Tıktık, konuya sıcak yaklaştı ve maddi yardım sözü verdi.

BAĞIŞ VEREN YOK

Hükümet daha önce de Yunus Emre Vakfı’nı aynı amaç için kurmuş, devlet sermayesiyle de desteklemişlerdi. Ancak hem Yunus Emre Vakfı hem de Maarif Vakfı, yurt dışında açılması planlanan okullar için AKP’li işadamlarından bağış toplayamıyor. Yurt içinde bağış problemini çözemeyen hükümet Suudi Arabistan fonlarından gelecek finansmanla okulları açmayı planlıyor. Ancak başka bir ülkenin finansmanıyla Türk okulunun nasıl olabileceği ise muamma.

tr724
14 Ekim 2016 12:47
DİĞER HABERLER