Afganistan'da Türk eğitimcilere gözaltı

Afganistan'da uzun yıllardır eğitim veren Afgan-Türk okullarında eğitim veren eğitimcilere gözaltı

Afganistan Gizli Servisi (NDS), bu ülkede faaliyet gösteren Afgan Türk ÇAĞ Eğitim Şirketi’ne bağlı Kabil Erkek Lisesi’nde görevli 4 öğretmeni gözaltına aldı.Salı günü sabah saat 7 sularında gerçekleşen hadisede, okula giden 3’ü Türk biri de Afgan olmak üzere 4 öğretmenin yolda gözaltına alındığı belirtilirken, söz konusu şahısların akıbetinin ne olacağının bilinmediği belirtildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Afgan Türk Çağ Eğitim Kurumları (ATÇE) Genel Müdürü Numan Erdoğan, Afgan Gizli Servisi’ne (NDS) mensup görevlilerin ilerleyen saatlerde Kabil’de bulunan kız lisesine de baskın düzenlediğini söyledi.

Afganistan’dan yayın yapan Tolo TV de, NDS mensuplarının kız öğrencilerin bulunduğu yurda baskın düzenlediğini, 3 saat muhasara altında tuttuğu bilgisini paylaştı.

Tolo TV ayrıca, öğrenci velilerine dayandırarak verdiği haberinde, öğrencilerin ve velilerin, gözaltına alınan öğretmenlerin önce kaçırıldığını düşündüklerini ancak daha sonra NDS tarafından gözaltına alındıklarının anlaşıldığını bildirdi.

Afgan medyası hadisenin duyulmasının ardından kız lisesine akın eden velilerin, mahkeme kararı olmadan yapılan baskına sert tepki gösterdiklerini aktardı.

Diğer yandan Türk işadamı Sami Yavuz’un da aynı saatlerde başkent Kabil’de evinden çıktıktan sonra gözaltına alındığı bildirildi.

Şirket başkent Kabil’in yanı sıra, Mezarı Şerif, Kandahar ve Herat da dahil olmak üzere ülke genelinde 7 vilayette 8 bin öğrenciye eğitim verildiğini, 1995 yılından bu yana bağımsız bir kuruluş olarak Afganistan’da faaliyet gösterdiğini belirtiyor.

Reuters Haber Ajansı, konuyla ilgili ne Afganistan İstihbarat Servisi NDS’in ne de Eşref Gani hükümetinden herhangi bir yetkilinin açıklama yapmadığını kaydetti.

Bu arada gözaltıların, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısına katılmak üzere Türkiye’ye hareketinden birkaç saat sonra gerçekleştiği bildirildi. 

12 Aralık 2017 20:26
DİĞER HABERLER