115 çocuğun çoğu akrabaları tarafından hamile bırakılmış

İstanbul Küçükçekmece'deki Kanuni Sultan Süleyman Hastanesinde ortaya çıkan çocuk istismarıyla ilgili yeni bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor. Çocukların çoğunun akrabaları tarafından hamile bırakıldığı ifade ediliyor.
Habertürk'ün haberine göre, Sağlık Bakanlığı'nın "ergen hamilelere psikodestek projesi" kapsamında hastanede 1 yıldır çalışan ve geçen ay görevini tamamlayan Psikolog I.Ö., bildirim yapılmamasının, iki nedeni olarak, "bilgi eksikliği ve (çok sık karşımıza çıkmasından dolayı) cinsel istismar ve çocuk gebeler gerçeğini normalleştirmek... Hastane, Suriyeli göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı, çok göç alan bir bölgede. Bu tip vakalar sıklıkla geldiği için bir anlamda normalleşmişti. Suriyelilerin yoğun yaşadığı ilçedeki hastanede bu vakalar sık olduğu için durum hasır altı edildi. Bildirim yapılmamasıyla ilgili bir kasıt yoktu" diyor.

ÇOĞU AKRABASINDAN HAMİLE KALMIŞ

18 yaş altı gebeliklerin çok karşılaşılan, hasır altı edilen, küçük yaşta resmi nikâhla meşru kılınan bir olgu olduğunu ifade eden I.Ö., skandalla ilgili tespitlerini şöyle aktarıyor:

"Çevirmen bulabildiğim her koşulda istismara uğrayan çocuklara psikoterapi yaptım. Çoğu akrabası tarafından hamile bırakılmış, bir kısmı cinsel istismara uğramış. Erkekler 25-26 yaşlarında. Yasal süreci biz de takip ediyoruz. Etik olarak üzerine gittik, durumun gündeme gelmesinden çekinmedik."

Olayı ortaya çıkaran ve görev yeri 2 kez değiştirilip hakkında inceleme başlatılan sosyal hizmet uzmanı Ş.İ.N.'nin ise savcılık ifadesinde, "Kayıtları incelediğimde 1 Ocak 2017'den 24 Mayıs'a kadar 18 yaşından küçük kızlara ait gebeliklerin hastanedeki Çocuk İzleme Merkezi'ne, güvenlik güçlerine ve savcılığa bildirilmediğini tespit ettim. Bu konuda görevi kötüye kullanmaktan ihbarda bulundum" dedi.

115 hamile çocuk için soruşturma izni verdiği belirtilen İstanbul Valisi Vasip Şahin ise 15 yaş üstündeki doğumların yasaya uygun olduğunu ileri sürdü. Vali Şahin, 15 yaş üstü hamileliklerde şiddet, baskı gibi durumlar söz konusu olduğunda bildirimlerinin zorunlu olduğunu ifade ediyor:

"Birçok şey birbirine karıştırılıyor. Her biri birer idari ve hukuki süreçler.  Bu konuyla ilgili hem valiliğimiz hem hastane yönetimi çok ciddi çalışmalar yapmışlar. Bizim önümüze çıkan tablo şudur; 15 yaş altı gebeliklerde kanunen bildirmek zorundayız. Onların tamamı bildirilmiş. 15 yaş üstü 18 yaş altı gebeliklerde cebir, şiddet, başka türlü baskılar söz konusuysa bunların bildirimi zorunlu. Diğerleri şikayete tabi konulardan. Dosyalarımızda tüm evraklar tamamlanmış. Biz de ona göre karar vermişiz."

Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki "çocuk yaşta gebelik ve doğum vakaları"nın bildirilmediği iddialarına ilişkin olarak ise hastanede görevli 2 personel hakkında kamu davası açıldı.
20 Ocak 2018 11:57
DİĞER HABERLER